BIO

CV
Magdalena Ågren
Utbildningar: 
2000-2003: scenografi fil. kand. Akademi for Scenekunst, Högskolan I Östfold, 
1998-1999: Teaterlinje, Nordiska Folkhögskolan, Kungälv
1997: Scenografi utb, Projekthögskolan för Tv produktion.
1996-1997: Dramatik 40p, Göteborgs Universitet
1993-1995: Bild och form linje, Lunnevads Folkhögskola

Hemsidor:  
https://magagren.com
http://sorksweden.com
http://surplusrecordings.se

Här kommer en beskrivning av mina fyra största projekt MAG, SORK och TRAPPED IN A LOOP och TRAPPER/MAGTRONICS.
Efter det följer en sammanfattning i stora drag av min artistiska verksamhet sedan 2008 .

MAG live på CCL i Lille, Frankrike 

MAG  är Magdalena Ågrens soloföreställning. MAG gör musik av trombon, trummaskin, megafon, sång och hembyggda elektroniska instrument och loopar. Musiken byggs upp från det minsta elementet och växer till en gigantisk dystopisk lo-fi orkester, som ibland är tillbakahållen och suggestiv, ibland kaotisk och vild. Ett mörkt men vackert improviserat ljudlandskap skapas och bygger upp en värld med hjälp av otraditionella medel. Det är en punkig pop attack direkt ut från hjärtat. 
https://magagren.com

MAG live i Antwerpen Photo; Cristian Pallin
MAG spelar på elektronisk kanin-synt på Klubb Jabuka i Stockholm 2018. Foto: Anna Drnvik


SORK
Är en högenergisk dansant noiseattack där kompromisslösa, tunga trummor, öronbändande samplingar, hypnotisk fuzzgrooves bas, sång, trombon och megafon och leksaksinstrumentet stylofone, förgylls med suggestiv orgel och synt.  Musik som  glöder i en  intensiv avantgarde-disko. Sork består av Magdalena Ågren, Pontus Torstensson, Petrus Fredestad och Helena Engarås.
https://sorksweden.com/

Sork på Liseberg 2017 Foto Christian Pallin

SORK  på Jazz är farligt 2017 på Liseberg photo: Kai Martin

TRAPPED IN A LOOP
Är en experimentell pop musik‐duo med ljudkonstnär och nymedia designern Richard Widerberg och Magdalena Ågren. Musik är en lekfull kombination av akustiska och elektroniska instrument. Med hjälp av framförallt trombon, gitarr, röst, fältinspelningar och elektroniska ljud skapas kantiga men enkla hitlåtar som svänger. 
http://surplusrecordings.se/artists/trappedinaloop/

Trapped in a Loop på Art’s birthday på Södra Teatern i Stockholm 2017 Photo Christian Pallin

TRAPPER –> MAGTRONICS
Projektet Trapper är ett långtgående samarbete med den japanska textil- och interaktionsdesignern Mika Satomi. Projektet går ut på att utveckla ett musikinstrument med så kallade smarta textilier i form av klädesplagg som det genom rörelse går att spela med. Tekniken kring de smarta textilierna är i forskningens framkant och består av tråd som känner av rörelse. Rörelsen registreras elektronisk och  används sedan för att kontrollera olika elektroniska instrument. Syftet med projektet är att experimentera med nya sätt att framföra musik på och möjlighet att skapa en scenisk performance med spännande element mellan rörelse och instrument. Projektet Trapper utgick från att göra en scenkostym till Trapped in Loop och har fortsatt att utvecklas för att fungera även till MAGs solospelningar och då går det under projektnamnet MAGTRONICS


TRAPPER kostym av Mika Satomi och Mag Ågren. Konsert med Trapped in a loop på 24 kvm  i Göteborg

MAGTRONICS Slovenien 2019, photo Katja Goljat

VERKSAMHET mellan 2020-2008

2020 
Året började med en liten turneé med mitt soloprojekt MAG på fem spelningar.  Två i Sverige och tre i Danmark  där jag bl a var förband åt bandet Beak med medlemmar från Portishead och Massive attack.
I början av Mars hade vi release för en Ep med min duo Trapped in a Loop och  sen slog coronan till och resten av året blev allt jag planerat in inställt.  Jag hade bl a ett residens inplanerat på Ljudmila i Ljubljana på en månad. Med stöd från Konstnärsnämnden och Slovenska kulturföreningen Project AToL  för ny media och konst.  Detta blev inställt två gånger pga corona. Först i April och sedan i November. Under sommaren hade jag en inplanerad  turné i Finland med utgångspunkt från att spela på festivalen UUSI TAMPERE.  Jag hade även planerat en två veckors resa till Antwerpen i september. Där jag blivit inbjuden  till residens av Rotakt Records http://www.rotaktrecords.be för att göra ett samarbete med Belgiska musikern Saar van de Leest och i samband med det göra några spelningar ihop . Detta blev också inställt.
Förutom en digital spelning med mitt band SORK så har jag endast lyckats göra två MAG spelningar i höst under corona restriktionerna med max 50 i publiken och detta är väldigt lite för mig.  Den ena på Frigjort festival på Loppen i Köpenhamn och den andra på klubb Vålmen samlingsutställning Time to Indulge i Göteborg. Däremellan har jag försökt att lägga mer tid på inspelning och att ta andra strö jobb för att få in mera pengar. Under December har jag dok ett planerat samarbete som ser ut att bli av i Göteborg. Det är ett internationellt utbyte med Japanska Interaktions designern Mika Satomi som numera bor i Berlin. Vi  har ett långt gående samarbete under flera år  med att utveckla ett instrument utifrån en scenkostym som kan kontrollera ljud för att utveckla min  musik och performance utifrån det.

2019
Två Europa turnéer  som MAG till ( Danmark, Tyskland, Italien, Frankrike, Österrike, Belgien) med turneéstöd från Konstnärsnämnden. Samt en veckas samarbete i Slovenien med den japanska textil- och interaktionsdesignern Mika Satomi.  Inspelning av en singel med Trapped in a loop och en singel med Sork. Sammanlagt 34 spelningar.

2018
MAG var förband till Jenny Wilson på hennes turné och gjorde en Norrlandsturné tillsammans med amerikanska artisten Powerdove.
Det blev 21 spelningar i mestadels i Sverige.

2017 
Trapped in a loop spelade på P2 s Artsbirthday.
MAG gör en turne i Holland, Belgien, Danmark, Frankrike tillsammans med franska artisten Sheik Anorak.
Sork släpper en singel på De: Nihil Records. Sork spelade på Jazz är Farligt på Liseberg.
MAG blev inbjuden av Thurston Moore från Sonic youth för att spela på hans festival Sonic city i Belgien och gjorde en turné i samband med det i Belgien.
Totalt blev det under hela året 27 spelningar.

2016 
MAG fick fonogramstöd från Kulturrådet och släppte skivan MAGnitude på Lp och Cd på egna skivbolaget Surplus Recordings tillsammans med Zeon Light skiva. MAG gjorde även en turné i Finland, Estland och Litauen under våren och en turné i Frankrike och England under hösten tillsammans med franska artisten Sheik Anorak.  Sammanlagt blev det 35 spelningar.

2015
Trapped in a loop samarbetar med den  japanska textil- och interaktionsdesignern Mika Satomi i projektet “Trapper” och får  bidraget Pronto från Göteborgs Stad samt bidrag för internationellt kulturutbyte. Projektet “Trapper” gick ut på att utveckla ett musikinstrument med så kallade smarta textilier. Det hela blir en  scenkostym/ klädesplagg kan kontrollera ljud och som sedan används i Trapped in a loops scenshow. Sammanlagt gör jag 16 spelningar med mina olika projekt.

2014 
Sork släpper albumet Horseflies flies på LP och Cd på tyska bolaget Kapitän Platte och åker på turné till Danmark, Tyskland, Belgien. Totalt gör jag 15 spelningar under året.

2013 
12 spelningar i Sverige. Sork spelade in en skivan Horseflies Flies

2012 
Sork får verksamhetsbidrag för fria musikgrupper från kulturrådet samt gör  turné i Spanien. MAG turnerar i Spanien och Portugal och Trapped in a loop gör en Spanien, Frankrike turné. MAG har residens i Lyon och samarbetar med amerikanska konstnären Juliacks http://www.juliacks.com Samt gör filmmusik till filmen och konstprojektet Architecture of an Atom. Får bidrag från Konstnärsnämnden för kulturellt utbyte. Totalt blir det 31 spelningar under året.

2011
MAG turnerar med Akes Rets i Polen och Tyskland. Sammanlagt gör jag 19 spelningar.

2010
Trapped in a loop släppte 10” vinyl på Finska Aanen Lumo- Festival för New sound och gör workshops i experimentell pop musik och ljud workshop ute i olika skolor Kultur i västs regi mellan åren 2010-2012.  Totalt gör jag 25 spelningar.

2009:
Sork släpper en split LP med Surplus People.  MAG gör en turné i Usa och Kanada, spelar på Art’s birthday och gör  en Sverige turné med kanadensiska artisten, Ora Cogan. Sammanlagt 25 spelningar under året.

2008 
Jag gjorde sammanlagt 18 spelningar i mestadels Sverige och Danmark.

MAGs Magnificent Marching Band. Tillfälligt projekt framfört i Hallein i Österrike  med 6 belly drummers och en trombone. 2015

 


The Trash Rabbit – En tillfällig skräp performance där musiken skapades av ljud från upphittat skräp.